Maria Karlsson är anbudskonsulten som gärna framhåller upphandlande myndigheters kompetens. Nyligen prisades hon som Årets nyföretagare hemma i Lidköping – ett och ett halvt år efter starten som företagare.

-Jag är superglad.  Det känns toppen att få bekräftelse på att man gör någonting bra, säger Maria med lite distans till prisutdelningen på lokala näringslivsgalan från helgen som gick.

Nyföretagarcentrum i Lidköping står bakom priset och valde Maria Karlsson och hennes företag Akiro Management med motiveringen.

”Inom ett viktigt område delar hon frikostigt med sig av sin stora kunskap och har nått expertstatus inom sitt område. Med mottot att göra offentlig upphandling begripligt, användbart och roligt hjälper hon framgångsrikt företag att vinna fler affärer med offentlig sektor.”

Med en bakgrund som ”public bid manager” inom it-sektorn växlade Maria Karlsson över till eget företagande precis när pandemins första våg började märkas.

Men hon har sällan funderat i banor som ”vad har jag gett mig in på”.

-Jag blev inte så stressad eftersom jag var inställd på att det kunde ta tid att etablera sig. Såhär i efterhand, och det känns nästan lite tokigt att säga, så har pandemin snarare varit en fördel för att komma igång. Offentlig upphandling är en så stabil del av samhället och pandemin gjorde att intresset ökade bland många företag.

Hur tycker det själv att det gått?

-Bättre än jag kunde räkna med. Jag hade inte förväntat mig så mycket uppdrag och där har även det nätverk som jag byggt upp från tidigare jobb hjälpt till mer än jag kanske kunde tro.

-Till stor del jobbar jag med utbildning och rådgivning. En del kunder anlitar mig även som anbudsstöd för specifika upphandlingar, säger Maria Karlsson, som byggt upp samarbeten med Mercell, IHM och juristen Johan Svedberg.

Hon lyfter fram betydelsen av mentorstöd i början av företagandet:

-Jag jobbade med Linda Blom som mentor under ett år fram till nu i höst och det har varit ett fantastiskt bra stöd, säger Maria.

Har du någon hjärtefråga som konsult?

-Det är nog fler än en fråga, men ett område som återkommer är att många leverantörer har en onödigt negativ inställning till offentlig sektor. Det försöker jag förändra och skapa förståelse för att upphandlande myndigheter agerar som de gör. Ofta öppnar det för att man som företag kan ta en mer aktiv roll och få igång en dialog som påverkar upphandling till det bättre.

-I övrigt handlar det mycket om kunskap för att lyckas i konkurrensen och inte minst att man avsätter ordentligt med tid i anbudsprocessen.

Maria Karlsson har summerat fem tips för företag som vill börja konkurrera i offentlig upphandling.

>> Läs mer här