Hem

Startar du företag? – Så blir 1+1=3

Få tips av dem som möter nya entreprenörer dagligen och från en entreprenör som verkligen lyckats med konststycket att få 1 + 1 att bli 3. De kommer inte att berätta hur du gör en budget, men de kommer att förklara varför du har nytta av att göra en realistisk budget och varför det lönar sig att hålla koll på ekonomin.

För de allra flesta nyföretagare är det svårt att hålla budgeten. Inte för att affärerna går dåligt utan för att många nya entreprenörer är för optimistiska. Eller för att de glömmer att ta med viktiga detaljer som skatt och försäkring. Vi pratade med en företagsrådgivare på Nordea om fördelarna med en realistisk budget och värdet av att ha en pålitlig bankpartner. För att ge ett relevant perspektiv pratade vi med grundaren av det norska företaget Jarga Design som förklarar vikten av att hela tiden hålla koll på, och uppdatera din budget.

Planera så mycket du kan

På Nordea i Oslo möter vi företagsrådgivaren Per. Per har hjälpt hundratals företag och har därför värdefulla insikter om hur din privata ekonomi kommer att påverkas när du startar ditt eget företag:

“Generellt kan man säga att om du har ett enmansföretag eller startar företag för första gången, är det svårt att hålla din privata ekonomi och ditt företags ekonomi isär. De kommer att flyta ihop. De pengar du plockar ut från ditt företag kommer att påverka din privatekonomi samtidigt som den säkerhet du presenterar för företagets ekonomi påverkas av din privatekonomi.”

Pers råd är att du ska planera så noggrant som du bara kan. Och han påpekar hur viktigt det är att inte blunda för riskerna det faktiskt innebär att starta eget. “Att starta eget innebär att lämna säkerheten en anställning ger och du behöver därför noga överväga om det är värt riskerna. När du gör din budget bör du dubbla kostnaderna under posten övrigt, för det kommer att komma överraskningar du inte räknat med.”

Min lönsamma drömtillvaro

Jankeh Njie Jamanca, grundare och VD för Jarga Designs i Oslo lyckades bygga sin verksamhet utan hjälp från vare sig investerare eller banklån. Hon använde helt enkelt sina egna pengar. Att företaget har vuxit, beror helt och hållet på hennes ihärdiga arbete. Hon har också fått ovärderlig hjälp från vänner och familj, och hon jobbar tätt tillsammans med sitt team av fotografer, grafiska designers och stylister. Men när det kommer till pengar, är hon lika självständig som när hon grundade Jarga Designs. Hur gör hon för att balansera budget och finanser?

”Jag har redan från starten gjort affärsplaner och budgetar själv. Men inte helt utan hjälp, YouTube och Google visade sig vara mycket användbara. Efter att min affärsplan och budget är klar ger jag den till någon jag litar på som kan mer om företagsekonomi än jag. Men min affärsplan och budget är under ständig utveckling. Det har funkat för mig eftersom mitt företag inte varit beroende av lån eller medfinansiärer och det är min ambition att fortsätta så.”

Minst en gång om året reser Jankeh till Gambia för att köpa in tyger. Kostnaden för inköpsresor är såklart alltid inräknade i budget. För att hålla nere produktionskostnaderna bestämde hon sig tidigt för att flytta produktionen till Polen, där hon har satt upp ett team som består av enbart kvinnor. Hemma i Oslo hyr hon en kontorsplats. Hennes knep för att hålla kostnaderna nere är något du kan inspireras av.

Hur tänker du hålla kostnaderna nere och hur planerar du att hålla den budget du har gjort?

 

Läs mer från Nordeas Guide för att starta eget

Sidan uppdaterades 2019-09-05

×

Var god logga in först!

Användarnamn

Lösenord