Sam Issa har fullt upp. Han ska revolutionera textilindustrin genom att göra den cirkulär och hållbar. Han leder integrationsprojektet StartUp Time. Och hemma pockar en tre månader gammal dotter på uppmärksamhet.

Sam Issa är en av tre nominerade till Correns och organisationen Fin dags nyinstiftade Tillsammanspris, som ska gå till en aktör som främjat integration och mångfald.

– Jag brukar säga att jag vilar på två ben. Det ena är min passion för modeindustrin. Jag jobbar för hållbarhet i en bransch som är en av de största miljöbovarna. Det andra är integration, att få människor att komma in i det svenska samhället genom studier, arbete eller att starta ett företag, säger Sam Issa, som är en entreprenör ut till fingerspetsarna.

I höstas belönades han med Sveriges största innovationspris, Skapapriset för sitt arbete för företaget Nano Textile. Hans prisvärda idé bygger på att man med hjälp av en adapter stimulerar en smart tråd med el. Därefter ska plagget kunna anpassa sig till bäraren.

Sam Issa kommer från en riktig skräddarfamilj, fick en gedigen utbildning på morbroderns skrädderi på Kungsholmen i Stockholm och läste mode- och textildesign i Italien innan han efter åtta års bortavaro kom tillbaka till Linköping och Ryd. Det var där han växte upp sedan familjen flytt Syrien när Sam var 10–11 år.

– När jag kom till Sverige var det en ganska bra fördelning mellan svenskar och elever med utländsk bakgrund. Det var en viktig komponent för att skapa den mångfald vi behöver. Men det jag såg när jag kom tillbaka var inte kul. Min lillebror gick i en skola där 99 procent hade utländsk bakgrund, många med socioekonomiska problem. Den utvecklingen gillade inte jag. Om du inte kan umgås med etniska svenskar i ett land du flyttat till, vad har du då för förutsättningar att lyckas?

Sedan dess har Sam på flera olika sätt jobbat för förbättrad integration. Det började med ungdomarna i just Ryd och projektet Very Innovative People (VIP).

– Det gick ut på att skapa framtidstro. Jag skapade ett program där jag tog inspiration från min egen – och andras – resor. Anordnade workshops, bjöd in föreläsare och ordnade studiebesök.

Sen kom flyktingkrisen. Då skapade Sam och hans kusin Andreas, som är SFI-lärare, boken ”Svenska språket” på arabiska och gav ut den på eget förlag för att kunna nå ut till målgrupper traditionella förlag inte når.

– För att lyckas på riktigt måste man klara sig på egen hand. Och för att komma dit är språket nyckeln, förklarar Sam tanken med boken, som nu finns på sju språk och används i över 200 SFI-skolor runt om i Sverige och har sålt i över 30 000 exemplar.

Boken lever än. Det gör även det långsiktiga projektet StartUp Time vars mål är att få igång företagandet i Skäggetorp, Ryd och Berga och som Sam varit med och grundat tillsammans med Anna Hjertstedt och Nyföretagarcentrum.

– Jag brinner för entreprenörskap, företagande och att hjälpa människor. Här mynnade allt det ut i ett och samma projekt. Många i den här gruppen har mycket med sig i bagaget och har starka affärsidéer men sitter och rullar tummarna för att de inte kan bli hjälpta. Den kraften kände jag att jag ville låsa upp, säger Sam Issa och förklarar sitt engagemang i integrationsfrågor så här:

– Jag sitter på en kompetens som inte många andra har. Jag kan verkligen vara en bro mellan två olika världar. Om inte jag gör något, vem ska då göra något? Man förlorar aldrig på att vara generös. Aldrig. Det har jag fått med mig hemifrån och det tror jag är något många borde lära sig.

>> Läs mer här