Borlänge Domnarvet Rotaryklubbs ungdomsstipendium för 2019 delas i år ut till två unga företagare.

Var för sig driver Simon Lindholm och Eleonor Håkansdotter två framgångsrika företag.

Simon Lindholm och Eleonor Håkansdotter premierades för sina insatser den 16 maj då de på Domnarvsgården tog emot stipendiebevisen på 5 000 kronor vardera. Det var nu tionde året i rad som Rotary i Borlänge delar ut ungdomsstipendier:

”Både Simon och Eleonor utgör fina förebilder för andra ungdomar när de visar att det som tonåring går att starta och utveckla företag utifrån sina egna förutsättningar”, säger stipendiekommitténs ordförande, Håkan Bergeå från Borlänge Domnarvets Rotaryklubb i ett pressmeddelande.

Simon Lindholm är 19 år och går nu sista och tredje året på maskin- och anläggningsprogrammet på Hushagengymnasiet. Simon har alltid varit intresserad av olika maskiner och då speciellt grävmaskiner.

”Jag har alltid haft en dröm om att starta eget. Dels för att få bestämma och göra mer eller mindre vad man vill och dels att det är jag som styr verksamheten”, berättar han.

Som 15-åring började Simon jobba med en gammal minigrävare hans pappa ägde. Med sin EPA-traktor med släp åkte han till sina kunder.

Genom en planerad marknadsföring via sociala medier fick Simon till slut så många uppdrag att han startade företaget Lindholms Entreprenad. Våren 2016 tog han kontakt med Nyföretagarcentrum och fick den hjälp han behövde.

Sedan dess har Simon investerat i ytterligare begagnade maskiner. I dag arbetar han som underentreprenör åt större företag i branschen.

Har nu tagit ytterligare ett kliv genom att investera dryga en miljon kronor i en ny bandgående grävmaskin som uppfyller dagens tuffa miljökrav. Företagets lokaler är inhyrda hos farfar i en by strax utanför Borlänge.

Förutom entreprenaduppdrag bygger Simon om Epatraktorer och har bland annat importerat mopedbilar från, byggt om dem efter svenska bestämmelser och sålt vidare.

24-åriga Eleonor Håkansdotter deltog i ett sommarentreprenörsprogram under sin gymnasietid på Soltorgsgymnasiet och då såg hon av möjligheten att driva eget företag och styra över sin verksamhet.

Hon bestämde sig för att starta ett s k UF-företag som tillverkade miljövänliga skorpor med olika smaker. Något som gav henne flera utmärkelser.

Efter universitetsstudier i Linköping startade hon det gamla caféet i Frostbrunnsdalen i Borlänge och utvecklade där sina idéer om ett ekologiskt och vegetariskt café med hög miljöprofil och användande av lokala producenter som bas för verksamheten.

”Min ambition är att vår verksamhet ska lämna så lite miljömässiga fotavtryck som möjligt efter sig. Däremot ska den ge besökaren ett bestående intryck”, säger Eleonor.

Café Frostbrunnsdalen startade i liten skala med en anställd men de senaste åren utvecklats kraftigt. Till årets säsong kommer caféet att sysselsätta 15 personer.

Eleonor har samlat sina erfarenheter från Frostbrunnsdalen boken ”Favoriter från Frostbrunnsdalen”.