Det var i samband med Mikael Staffas föredrag om Bolidens framtida satsningar som han berättade om det planerade försöket med självkörande lastbilar på allmän väg.

– Det krävs naturligtvis speciella tillstånd men vi hoppas att detta ska kunna bli verklighet under 2019, säger Mikael Staffas till Norran Affärsliv.

Boliden har sedan tidigare ett samarbete med Volvo när det gäller självkörande lastbilar i Kristinebergsgruvan.

Mikael Staffas och NyföretagarCentrums  ordförande Maria Lidström delade på årsmötet ut utmärkelsen  Årets Nyföretagare i Skellefteå 2017 till BI Nordic.

Detta företag startades 2016 av kvintetten  Micke Eriksson, Rickard Segerstedt, Lina Andersson, Anders Hedlund och Alf Sahlman.

Deras affärsidé är att analysera och presentera data från globala mobiloperatörer och även från andra typer av industrier. De utvecklar synergier mellan olika datakällor och integrerar dem med varandra. BI Nordic ser till så att all data får samma struktur och rensar också bort onödig data. I många fall skapas datamängderna i realtid och måste då också analyseras i realtid.

Tillkomsten av dessa stora datamängder beror bland annat på den snabba utvecklingen av Internet of Things. Traditionell teknik för databaser har här inte hängt med i svängarna. BI Nordics vision är att kunna träna systemen genom att använda historiska data för att förutse framtiden. Tidigare har detta bara varit en idé men BI Nordics ambition är att det även ska fungera i praktiken.

Lokala kunder är bland andra Boliden och Skellefteå kommun. BI Nordic har också ett nära samarbete med det kanadensiska företaget Tutela som samlar data från miljontals mobila enheter varje dag.

– Vi samarbetar även med företag på Island och i Polen, berättar Micke Eriksson.

Han och Alf Sahlman åker på söndag ner till Barcelona och Mobile World Congress för att lansera sin första egna produkt – ett 3d-kartverktyg.

– Detta verktyg visar problem i operatörers nätverk och vi använder oss av data som samlats in med hjälp av vanliga mobiltelefoner, alltså av ”riktiga” slutanvändare.

Detta i kombination med operatörers nätverkskonfigurering och användandet av egna smarta algoritmer, som till stor del bygger på maskininlärning/artificiell intelligens, gör att BI Nordic kan identifiera områden för 5G-utrullning, visa på mobilnätverksoptimering samt  marknadsföra och jämföra användarupplevd kvalitet.

BI Nordic kom till Gunilla Viklund, NyföretagarCentrum Skellefteå 2015 och förberedde sin start. Sedan dess har det gått snabbt framåt. Efter starten har BI Nordic anställt två personer.

Motivering:”Årets vinnare ligger steget före i sin bransch, genom innovativa lösningar tränar de digitala system att förutse framtiden. Med stort engagemang, god kompetens och branscherfarenhet har fem personer tagit en affärsidé till att bli en självklar uppstickare på marknaden. Innovativa affärsidéer skapar tillväxt i Skellefteå och vi ser detta företag som en god förebild”I samband med årsmötet presenterades också NyföretagarCentrum Skellefteås nye verksamhetsledare Angelica Falk som tar över rodret från den nuvarande verksamhetsledaren Maria Bergmark i april. Hon kommer närmast från rekryteringsföretaget Ghost Competence. Maria Bergmark fortsätter några månader till som affärsrådgivare innan hon ger sig på nya utmaningar i yrkeslivet.Under 2017 har NyföretagarCentrum Skellefteå haft besök av 323 personer som är intresserade av att starta företag och 134 av dem har gått vidare och startat eget. Detta kan jämföras med 317 besök och 124 företagsstarter 2016.Maria Lidström omvaldes som ordförande och Marielle Pettersson, Swedbank, valdes in som ny ledamot i styrelsen. Årsmötet beslutade också att minska antalet ledamöter i styrelsen från 10 till 8.I styrelsen ingår förutom Maria Lidström och Marielle Pettersson även Jonas Persson, Skellefteå AIK, Stina Berglund, Krenova, Maria Henfridsson, Alimak, Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft, Olof Forslund, Zone, Daniel Kitty, PwC, och Mats Lövgren, Megafon.