Mingel och mässa ska ge nyanlända en väg in i det svenska arbetslivet.
– Det här är ett sätt att förenkla kontakten mellan arbetssökande och arbetsgivande, säger Markus Karlsson, Arbetsförmedlingen i Mariestad.

I höstas testades samma koncept i Götene. Nu gör Mariestads kommun, Arbetsförmedlingen, Biosfär Vänerskärgården Kinnekulle samt Nyföretagarcentrum gemensam sak och satsar på en träff där arbetssökande nyanlända och arbetsgivare ska få möjlighet att träffas.

– Det är många nyanlända som söker jobb efter jobb, men som har svårt att komma i kontakt med arbetsgivare. Tanken med en sådan här träff är att ge nya möjligheter till att skapa sig ett nätverk, säger Markus Karlsson.

– Att skaffa sig kontakter är viktigt som arbetssökande, men också svårt för många nyanlända. Det är en stor tröskel att ta sig över, men vi hoppas kunna hjälpa till med det under den här eftermiddagen.

Mötas och mingla
Det är onsdagen den 7 februari som minimässan arrangeras i kommunhuset. Först på programmet står AQ Segerström & Svensson AB för.

– De kommer att berätta om sin verksamhet och hur de arbetar. Sedan är det fika och mingel och sen fortsätter vi med en och en halv timme med matchmaking, säger Karlsson.

– Det blir som en minimässa där arbetsgivare ställer ut sin information. Det blir en mötesplats där arbetssökande kan mingla runt.

Arrangören har plats för 15 utställare och i nuläget finns det några platser kvar.

– Vi räknar med att de kommer att fyllas nästa vecka. Vi har vänt oss till flera olika branscher utifrån vilka jobb nyanlända oftast söker sig till. Liknande arrangemang i andra kommuner har varit väldigt lyckade, så vi tror på samma utfall här.