I augusti blir det invigning av den nya indiska restauranger Royal Indian Restaurant efter flera månaders förberedelser. Än så länge är skyltfönstren täckta med pappskivor.
– Människor är nyfikna, de försöker kika in, säger Rajpal Kaur Bhinder och skrattar.

Ägarna till den nya restaurangen berättar att Kinnaborna verkar vara förväntansfulla på vad som är på gång i lokalen på Duvgatan.

Rajpal Kaur Bhinder använder sig oftast av smeknamnet ”Indu” och hon är den som kommer att driva restaurangen medan maken Pardeep Singh Bhinder kommer att stå i köket.

Ursprungligen kommer de från den, med indiska mått, mindre staden Moga i delstaten Punjab.

– Vi tycker om Kinna, det påminner om landsbygden där vi kommer ifrån, säger Pardeep Singh Bhinder.

På menyn i den nya restaurangen kommer det att bli maträtter från hela Indien.

– Vi kommer att servera en blandning av olika indiska maträtter och även andra asiatiska rätter. Vi vill skapa fler möjligheter att prova olika typer av indisk mat, det är ett jättestort land. Vi ska laga mat så att det passar den svenska smaken och inte för starkt.

Exakt hur menyn ska se ut är en väl bevarad hemlighet.

– Det kommer vi att avslöja när vi öppnar.

Vill värva personal lokalt

Pardeep Singh Bhinder har tio års erfarenhet som kock, han har bland annat arbetat på en restaurang i England och efter att de flyttade till Sverige så jobbade han i en indisk restaurang i Lerum. Indu Bhinder har tidigare arbetat i en indisk restaurang i Göteborg.

De har bott i Kinna i fyra år och hoppas kunna anställa personal lokalt, de räknar med att ha omkring fyra eller fem anställda.

– När jag kom till Kinna så kände jag att det var svårt för mig att hitta jobb. Då kom vi på att vi skulle starta en egen restaurang, säger Indu Bhinder.

Arbetet har pågått i nästan ett år. När de tog över lokalen fanns det fortfarande kvar spår efter Icabutiken som fanns där fram till 1990-talet. Efter det har det varit annan affärsverksamhet i lokalerna men det krävdes en rejäl renovering för att kunna bygga om lokalen till kök och restaurang.

Bra läge nära kommunhuset

De har behövt bygglov och andra tillstånd från kommunen förutom att de har behövt ordna alla andra detaljer som hör ihop med att starta en ny restaurang och affärsrörelse. Nu återstår en del detaljarbete.

– Vi hoppas att vi ska kunna öppna första veckan i augusti, säger Pardeep Singh Bhinder.

Restaurangen kommer att ha 26 sittplatser och ytterligare några på uteserveringen. De kommer att servera lunch och middag och take away och ha öppet alla dagar i veckan, även kvällstid. På sikt hoppas de även få alkoholtillstånd.

De är väldigt nöjda med det centrala läget mittemot biblioteket och kommunhuset, det finns bra parkeringsmöjligheter utanför.

Krögarna vill tacka alla som har hjälpt till och nämner bland annat fastighetsägaren HSB och Veronika Berg som har hjälpt till med de grafiska detaljerna.

– Nyföretagarcentrum och Gunnar Martinsson har hjälpt oss jättemycket sedan första dagen. Det är många som har hjälpt oss. Vi tackar alla i Marks kommun, de har varit väldigt hjälpsamma, säger Indu Bhinder.

>> Läs mer här