Vid en ceremoni på Vitberget under en kort tur med snöskor fick Peter Lundström, som driver företaget Swenature i Skellefteå, ta emot priset som Årets Nyföretagare Besöksnäringen som i år instiftats av flygbolaget Flyg Bra. På plats för att dela ut priset fanns Maria Hurtig, säljare hos Flyg Bra i Umeå.

 

– En mycket värdig vinnare och speciellt kul att han kommer från Västerbotten, säger Maria Hurtig.

Peter Lundström
Med på snöskoturen fanns också Maria Bergmark och Gunilla Viklund  från NyföretagarCentrum Skellefteå som nominerat Peter Lundström till priset. Han har varit en adept hos dem och fick mycket stöd innan han startade sitt företag för två år sedan.

– Jag blev mycket förvånad när jag hörde att jag vunnit men det är jätteroligt att få ett erkännande för det man gjort, kommenterar Peter Lundström

Han arbetar nu hårt med att bygga upp samarbete med olika turoperatörer ute i Europa.

– Bland annat finns det  företag i Holland och Belgien som säljer in mina program, berättar Peter och inflikar att han dagen efter prisutdelningen ska träffa ytterligare en turoperatör från Belgien.

Hittills har Peter främst satsat på ett vinterprogram. Här erbjuder han bland annat en femdagarstur.

Maria Bergmark, Peter Lundström, Maria Hurtig och Gunilla Viklund Foto: Lars Westerlund
– Den inleds med en sju kilometer lång snöskovandring från Kinnbäck ut till ön Pite-Rönnskär. Att kunna vandra på havet har visat sig vara en stor upplevelse för många, berättar han.

Efter en natts övernattning på ön åks det snöskoter tillbaka till fastlandet där det väntar en lyxdag med SPA. I femdagarsprogrammet ingår även en tur med isbrytaren Arctic Explorer i  Piteå och och en hundspannstur med Svedjekojan Husky Farm i Tranuträsk, som ligger utanför Norrfjärden.

Förutom turen mot Piteå erbjuder han även en kortare tur till Lövånger och Bjuröklubb.

– Då samarbetar jag bland annat med samen Mikael Vinka, professor i samiska vid Umeå universitet, som berättar för besökarna om den samiska kulturen

Förutom Holland och Belgien har Peter Lundström satsat på den spanska och den italienska marknaden.

– När det gäller Spanien och Italien har jag haft mycket kontakt med resebloggare och börjar nu få en hel del förfrågningar därifrån, berättar han.

Peter konstaterar att det är först nu efter två års arbete med marknadsföring som det börjar lossna rejält.

– I den här branschen gäller det att skapa ett bra kontaktnät och det tar tid.

Han har valt att satsa på mindre grupper om 10-12 personer.

– Hellre kvalitet och hållbarhet än massturism är det som gäller för min del. Jag ska i vinter också genomföra ett företagsevent med 45 personer men då delar jag upp dem i grupper om tio i varje.

Sommartid handlar det mycket om laxfiske och naturguidning med kanot i Byskeälven.

– Dessutom erbjuder jag kräftfiske i Forsbacka där jag har en anläggning vid Skellefteälven, avslutar Peter Lundström.

Juryns motivering till priset lyder:

”Swenature AB gör det möjligt för fler att ta del av norra Sveriges unika natur med möjligheter till rekreation och nya upplevelser. Med många års erfarenhet av guidning och naturvårdsarbete är Peter Lundström en säker vägvisare till en ny värld.”