Starka entreprenörer gästade årets första företagslunch på Nyköpingshus. Vi fick bland annat höra en framgångsresa om en nyföretagare som började för några år sedan i föräldrarnas källare och utvecklades till en premieprodukt på den kinesiska marknaden.

Näringslivschef Maria Karlsson och Nyköpings nya kommundirektör Mats Pettersson hälsade alla välkomna. Han berättade kort om sig själv och har nu jobbat sex veckor i Nyköping. Nu handlar mycket om att träffa verksamheter, medarbetare och även näringsliv. Han har till och med lunchat med några. I bakgrunden finns både ett jobb som kommunchef i Gällivare och höga positioner inom gruvindustrin LKAB och Boliden.

– Jag har återvänt till Nyköping där jag är född och det känns väldigt roligt att komma hit igen. Vi ska prata om entreprenörskap här idag och jag har en sambo som är egenföretagare så jag vet lite vad det innebär. Alla här betonar att näringslivet i Nyköping är viktigt och det är väldigt roligt!

Den kinesiska marknaden väntade

Birgit Båvner, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Östra Sörmland, presenterade glädjesiffror för 2019. Nyföretagandet ökade med tio procent, totalt 291 nya företag samtidigt som konkurserna minskade 20 procent.

Gustav Nyman är en före detta nyföretagare som gjort resan att bli superentreprenör inom produktutveckling. Hans mentor Bo Selerud som blev Årets mentor för nyföretagare i Sverige fanns också på plats. Han hade idén att utveckla en luftrenare för den kinesiska marknaden. Det tog honom ett antal år men det gick ändå väldigt fort. Arbetet innebar också att han hittade en partner i ett tyskt företag.

– Att denna framgångsresa blev så lyckad berodde bland annat på att jag hade en mentor i Bo Selerud. Det fick mig att fokusera på rätt saker och släppa andra, vilket jag nog inte gjort annars, förklarade Gustav.

Tillsammans lyfte de vikten av att omge sig med mentorer och inspirerade gästerna att anmäla sitt intresse till NyföretagarCentrum och Ung Företagsamhet, UF, för att verka som mentorer.

Från målarmästare till världsförändrare

Pia Berg, entreprenör med ett yrkesliv i byggbranschen, berättade hur hon bytt bana och lämnat sitt företag där hon var målarmästare för att ägna sig åt att göra världen bättre genom att arbeta med människor, värderingar och kulturer. Nu driver hon stora projekt inom byggbranschen för att förändra machokulturen att bli mer jämlik och inkluderande. Hon föreläser även i olika sammanhang och coachar chefer som vill utvecklas.

Det blev en mycket uppskattad lunch av alla varma applåder att döma. Gästerna fick en god inblick i vilka spännande entreprenörer och affärsidéer som väntar hos invånare som vill starta företag. Många ville också engagera sig för att bli mentorer. Läs mer