Slöinge. Susanne lämnade kyrkan och diakonjobbet för att starta eget på den gamla klockaregården på den halländska landsbygden. Nu driver hon en populär hemmarestaurang och i den gamla tvättstugan.

Susanne Ottosson ler glatt medan hon förbereder huvudrätten till kvällens middag. Vi står i det som tidigare var tvättstugan på Klockaregården, som idag fungerar som kök i hennes hemmarestaurang.

Det gamla köket inne i själva restaurangen blev för litet.

– Jag försöker alltid laga så säsongsbetonad mat som möjligt, säger Susanne som nästan enbart använder närodlade råvaror.

Bord av gamla dörrar

En bit bort, inne i det inglasade uterummet, håller hennes man Tomas på att duka ett långbord. Bordet har han själv tillverkat av de gamla stalldörrarna som fanns på gården när de flyttade in.

Egentligen är det en ovanlig syn. Susanne sköter normalt själv det mesta som har med restaurangen att göra.

Klockaregården 310 är inte bara adressen hem till Susanne och Tomas. Det är också namnet på drömmen som hon förverkligade efter många år inom Svenska kyrkan och arbete som kyrkomusiker och diakon.

– På sätt och vis är jag fortfarande diakon, säger hon med ett leende. När mina matgäster får höra talas om mitt tidigare arbete händer det ibland att de kommer och berättar om något i förtroende.

Fullbokat varje helg

Susanne startade sin hemmarestaurang för två år sedan och det blev snabbt en succé med fullbokat i stort sett varje helg.

– Jag har bara 16 platser och man måste boka i förväg. Större vill jag inte ha det eftersom jag vill behålla den familjära känslan. Det ska kännas som man blivit hembjuden till vänner, säger Susanne och tillägger med ett skratt.

– När gästerna erbjuder sig att hjälpa till med disken efteråt vet jag att jag har lyckats.

Har även vardagsgäster

De flesta matgästerna kommer på helgerna, men Susanne serverar även på andra tider för gäster som önskar komma en vanlig vardag.

– Det kan vara ett sällskap arbetskamrater eller deltagare i en konferens som vill äta lunch hos mig.

Susanne bestämmer menyn

En speciell grej med Susannes hemmarestaurang är att gästerna inte själva får bestämma vad de ska äta. Hon serverar en trerätters meny av de råvaror hon tycker passar den dagen.

– Det är bara om det är någon som är allergiker eller som har mycket speciella önskemål som jag anpassar menyn därefter.

Råvaror från trakten

Allt är som sagt i stort sett lokalproducerat.

– Jag brukar säga att jag har ett skafferi runt mig. Det finns inom ett par mils radie flera gårdsbutiker som säljer grönsaker, nötkött, fläsk och lamm och minimejerier med ost. All fisk handlas lokalt, men till exempel laxen är odlad i Norge.

Corona slog hårt

Första hösten och vintern gick så bra för hennes nystartade företag att Susanne vågade säga upp sig från sitt jobb som diakon.

Det var i januari 2020. Två månader senare slog coronapandemin till och Folkhälsomyndighetens rekommendationer lade sig som en våt filt över restaurangnäringen.

– När det kom tog jag ett vikariat på ett äldreboende och jag fick stänga helt mars till maj, säger hon.

Förra sommaren och hösten hade hon bara öppet för slutna sällskap och enskilda matgäster som bokat några dagar i förväg via Facebook eller hemsidan, under vintern och våren blev det take away.

Men i maj var det äntligen dags, då kunde Klockaregården öppna för bordsbokning igen.

>> Läs mer här