Det årliga utbildningsprojektet Egen sommar, med flera framgångsrika projekt av de deltagande unga entreprenörerna, gavs stor uppskattning av lokala politiker och näringslivsrepresentanter under uppmärksammad projektpresentation och avslutningsceremoni.

Egen sommar – stöd för ungdomar som vill utvecklas inom entreprenörskap

Årets upplaga av utbildningsprojektet Egen sommar (ES), där ungdomar i åldern 15-19 år får prova på att vara egna företagare under sommarlovet, avslutades under torsdagen med en avslutningsceremoni på Campus Roslagen. De 27 unga entreprenörerna som deltagit med 20 företag i årets utbildning presenterade sina projekt och resultat för lokala politiker, näringslivsrepresentanter, utbildningsledare och närstående.

Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) välkomnar unga entreprenörer i Roslagen.

Deltagare, näringsliv och närstående hälsades välkomna av kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) tillsammans med Nicklas Salmin (L), ordförande i val- och demokratinämnden och Åsa Wennerfors (L), ordförande i socialnämnden samt vice ordförande för Liberalerna i Norrtälje kommun.

– Jättespännande med jätteduktiga ungdomar som verkligen har jobbat hart hela sommaren. De har uppnått blandade resultat, men alla tycker att de verkligen har lärt sig mycket om entreprenörskap. Det är den stora behållningen av Egen sommar och ungdomarna har verkligen varit jätteduktiga, säger utbildningsnämndens ordförande Patrik Dahl.

Under avslutningsceremonin presenterade och redovisade deltagare sina projekt för handledare, arrangörer och anhöriga. Efter överläggande av en jury bestående av Nils Matsson (M), kommunfullmäktiges ordförande, Karolina Losell, projektledare Samhällsnytta på Roslagens Sparbank och Marcus Iliev, näringslivsutvecklare på Norrtälje kommun gavs särskilda utmärkelser och priser ut i fyra kategorier för entreprenörskap och engagemang, där Anders Olander (C) och Robert Beronius (L) delade ut pris för Årets Elev.

  • Årets affärsidé: Fotbolls Kul ES – Axel Klemesrud och Felix Abelsson
  • Bäst muntlig presentation: Alexs Services ES – Alexander Hall
  • Årets egen sommar-företag: Poolkiosken ES – Noel Sivermalm, Morris Åkerlund och Jakob Lenervall
  • Årets egen sommar-elev: Risom Rekond ES – Jacob Risom

Klicka här för att läsa om de deltagande projekten.

– Egen sommarprojektet är fantastiskt, framför allt för att det bygger upp ungdomars självförtroende och självkänsla. De får vingar för framtiden, säger Jonas Gustafsson, programrektor och entreprenörskapsansvarig på Rodengymnasiet.

Projektet drivs av kommunen tillsammans med Roslagens Sparbanks stiftelser och Nyföretagarcentrum för att främja och stödja lokalt entreprenörskap och näringsliv genom att bland annat erbjuda kostnadsfri, neutral och konfidentiell rådgivning till personer som har en affärsidé, som funderar att starta eget, som har startat eget eller som vill utveckla eller tänka om i sitt företagande.

Ingen lön – de unga entreprenörerna tjänar sina pengar själva

Under projektet har deltagarna fått chansen att tjäna egna pengar, få ovärderliga kontakter och utveckla din entreprenörsförmåga. Ingen lön, men värdefullt stöd och utbildning av Norrtälje kommun, Roslagens Sparbanks stiftelser och Nyföretagarcentrum för att utveckla ett framgångsrikt och vinstgivande företag.

– Egen sommar är ett toppenprojekt, där får lära sig ett första steg in i affärsvärlden. Det viktiga är att de inser att idéer är värda att satsa på, säger kommunens närings- och etableringschef Benjamin Råd Vaher.

Egen sommar – återkommande utbildningsmöjlighet för unga företagare

Utbildningen, som på grund av coronaviruset i år genomförts digitalt, hålls av kommunanställda utbildningsledare och innefattar utveckling av affärsidé, marknadsföring, försäljning, kundbemötande, prissättning, ekonomi samt betonar vikten av att ha självförtroende och att skapa och arbeta med nätverk för att nå framgång. Utbildningen varvas även med inspirerande föreläsningar från olika personer i det lokala näringslivet som nått framgång i sitt entreprenörskap.

– Fantastiska ungdomar som har lyckats med det mesta av sina målsättningar. Egen sommar är ett fantastiskt projekt som jag tror kommer inspirera även för nästa sommars utbildning och för framtiden, så att vi kan bygga och utveckla vår kommun. Bra jobbat, tycker Erik Karlsson, egenföretagare samt marknadsansvarig på barn- och utbildningskontoret.

Egen sommar har givit ett flertal framgångsrika projekt och det positiva utfallet innebär fortsatt satsning med projektet och avsatta resurser för den årliga entreprenörsutbildningen.

>> Läs mer här