NÄRINGSLIV: Nyföretagandet ökar näst mest i länet efter Hällefors
Nyföretagande i Karlskoga steg i fjol med 21,2 procent jämfört med föregående år och det innebär att Karlskoga klättrat 39 placeringar på rankingen.

– Vi har gått från 228 till 189 – av totalt 290 kommuner – och ligger fortfarande en bit ned på listan. Men vi har gjort ett enormt bra år med flera växande och starka målgrupper, säger Pialill Ring, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum.

Den ranking hon hänvisar till heter Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum Sverige och Bolagsverket, och som regelbundet presenterar statistik över antalet nyregistrerade företag i Sveriges alla kommuner och län.

Det startades 125 nya företag i Karlskoga under 2016 och de allra flesta, eller 79, var aktiebolag, 39 var enskilda firmor och 7 handelsbolag. Ingen valde kommanditbolagsformen.

– Utlandsfödda står för 30 procent av de nyregistrerade företagen. Det finns många driftiga syrier som har ett startkapital och utbildning, säger Pialill Ring och lyfter även fram ungdomarna.

– Många yngre har kommit med bra idéer och startat företag som gått riktigt bra, konstaterar hon och påminner om att det fortfarande går att ansöka om starta eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen.

– Visst, ett starta eget-bidrag hjälper till men är ingen grundförutsättning. Det viktigaste är att det finns en hållbar affärsidé, påpekar Pialill Ring och berättar att Nyföretagarcentrum för några veckor sedan flyttade från Science park till Folkets hus och därmed blev granne med övriga näringslivsaktörer i kommunen.

– Nu sitter vi tillsammans och det är bra.

Se artikeln i NWT