Det blir en ny Carlsson som flyttar in i residenset i Kalmar. Thomas Carlzon, tidigare VD på ett av IKEA:s bolag i Sverige, har i dag av regeringen utsetts till ny landshövding i Kalmar län.

Han är 62 år gammal och slutade som direktör på IKEA den 31 augusti 2015, efter tio år på posten. Efter att engagemanget i IKEA avslutats har han drivit ett eget konsultbolag. Thomas Carlzon sitter i styrelsen för Linnéuniversitetet och han har varit i Kalmar många gånger och bland annat hållit föreläsningar. Han är styrelseordförande för Nyföretagarcentrum i Älmhult och ledamot av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

Klockan 11 kom pressmeddelandet som bekräftar det Östra Småland redan hade avslöjat.

”Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande”, säger Thomas Carlzon.
”Länet har stora utvecklingsmöjligheter med en stark entreprenörsanda där jag kommer att bidra med mina kunskaper och erfarenheter från näringslivet. Jag är övertygad om att utveckling kräver stor samverkan mellan alla aktörer i länet.”

Under dagen befinner han sig i Kalmar för att möta Länsstyrelsens personal och se sin nya bostad på Residenset. I samband med det sker en pressträff under eftermiddagen.

”Han är mycket efterlängtad. Vi ser fram emot att få arbeta ihop med Thomas i utvecklingen av länet och Länsstyrelsen”, säger länsrådet Malin Almqvist som fram tills nu har varit tillförordnad landshövding.

Carlzon är född och uppvuxen i Älmhult och talar en riktigt bred småländska, konstaterade vår tidnings reporter Andreas Bendroth som träffade den nya landshövdingen på Karmadagen 2013.

Då talade Thomas Carlzon om vikten av att företagen behåller sin identitet, bland annat den som är kopplad till hemorten.

Jobbkarriären började på IKEA, med att samla upp kundvagnar på varuhuset i Älmhult. Han hade jobbat mer än 40 år i möbelkoncernen när han slutade. Det är alltså en äkta smålänning som vuxit upp bland bokhyllan Billy och stolen Stefan som nu flyttar in bland rokokomöblerna i residenset.

I en sommarintervju i Radio Kronoberg avslöjar han att han gärna sjunger sångspelet Singstar tillsammans med familjen. Han redovisar också en något blandad musiksmak, bland önskelåtarna fanns Kronobergs regementes marsch, naturligtvis spelad av Älmhults musikkår, Lars Roos Sommarsång och Loreens Euphoria.

Thomas Carlzon blir den yngste landshövdingen i Småland, med sina 62 år.

Håkan Sörman i Jönköping har fyllt 65, Ingrid Burman i Växjö blir 65 i november.

Förre landshövdingen Stefan Carlsson fick sparken av regeringen den 7 juli förra året.

Den 20 april i år lovade statsrådet Ardalan Shekarabi (S) att det snart skulle komma en ny landshövding till länet.

Torsdagens utnämning innebär att Kalmar län fick vänta mer än 300 dagar på att det skulle flytta in en ny befallningshavare i residenset.