Nyföretagarandan i Askersund håller i sig. För andra året i rad är kommunen nominerad till utmärkelsen ”Årets nyföretagarkommun” efter den mätning som företaget Visma och organisationen Nyföretagarcentrum har gjort.

Hur många nya företag har startats i Askersund per tusen invånare?

Det är vad företaget Visma och organisationen Nyföretagarcentrum har mätt från nyårsdagen 2016 till sista juni i år.

Många har det visat sig. Så många att kommunen nu är nominerad till att bli ”årets nyföretagarkommun”.

”Det är jättekul att så många vågar och vill satsa på att starta eget företag i vår kommun”, skriver näringslivsutvecklaren Sofia Fredriksson i ett pressmeddelande.

Det är inte bara antalet nya företag som granskats. Hur kommunerna arbetat med att hjälpa lokala entreprenörer har också varit under lupp.

Askersund, som dessutom var nominerad även i fjol, konkurrerar med Vaxholm, Varberg, Kävlinge, Strängnäs, Sotenäs, Leksand och Kiruna om att tilldelas utmärkelsen.

I potten finns en prissumma på 100 000 kronor som öronmärks för arbetet med att stärka lokala entreprenörer. Pengarna är tänka att delas ut till särskilda lokala initiativ ellerorganisationer.

Vinnaren kommer att utses den 10 november, i samband med att mässan ”Eget Företag” arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Som NA berättat fick Askersund nyligen ett annat kvitto på att nyföretagandet är starkt i kommunen, då kreditupplysningsföretaget Syna presenterade sin ranking över de kommuner där företagen nyanställer mest.

Även där hamnade Askersund högt – plats sex bland landets 290 kommuner.