När NyföretagarCentrums projekt ”Café Starta Eget” gjorde sitt första Luleåbesök nyligen var det många som visade intresse, över hundra personer hade föranmält sig.

Inför öppningen ringlade sig kön lång i Ebeneser där runt 30 stycken olika aktörer med näringslivskompetens var på plats. Bland besökarna fanns både företagare och personer med ambitioner att starta företag. Björn Rödin och Omid Fahimi kom för att inspireras och få tips.

– Det är kul att höra vad andra har för idéer. Jag har funderingar på att starta eget, men inom vilken bransch vet jag inte än, säger Björn Rödin.

– Jag vill veta mer om företagande och framförallt få tips, säger Omid Fahimi.

I elva år har NyföretagarCentrum drivit projektet Café Starta Eget som är på turné över hela landet. De vill hjälpa andra att komma igång med företagande och inspirera. Marknadschef Mats Evergren säger att steget till att driva eget är kortare än många tror och berättar att det hänt mycket som förändrat och förenklat företagandet. Utöver möjligheterna till att ställa frågor eller vidga sitt entreprenörskap kunde besökarna välja att bara ta en fika och knyta kontakter inom affärsvärlden.

En entreprenör som gjorde ett besök för att utveckla sin verksamhet var Åsa Lindgren som driver ett livsmedelsföretag med inriktning på delikatesser från norr. Just nu är hon igång med att öppna näthandel till sitt företag. För de som vill starta företag har hon ett par tips.

– Jag tycker det är bra att börja i liten skala och sakta växa utifrån vad som händer och hur verksamheten går. När det börjar gå bättre kan man avsluta sina sidouppdrag, säger Åsa Lindgren.