Enköping Caféer, fönsterputsföretag, flygbildsfotografering och hemtjänstföretag var några av de företagsidéer som ungdomar i projektet Sommarbizniz presenterade i ”Draknästet” på fredagen.

Det är andra året som projektet Sommarbizniz drivs i kommunens regi. Här får ungdomar möjlighet att under tre veckor driva ett eget företag med ett startkapital på 2 000 kronor.

– Vi har bland annat erbjudit det här till ungdomar som inte fick något sommarjobb i år. Det vänder sig till elever som gått ut årskurs nio upp till tvåan på gymnasiet, säger Ann Bärgård, handläggare vid kommunens arbetsmarknadsenhet.

Under en veckas tid har ungdomarna fått utbildning, de har lyssnat på företagare som berättat om sin verksamhet, de har tagit fram affärsplaner och jobbat med sina företagsidéer.

Det var bara två av de sju företagen som hade en färdig företagsidé att jobba med vid starten. Några har kommit med nya idéer och några har ändrat inriktning under veckan.

På fredagen fick de blivande företagarna visa upp sina idéer i Draknästet inför fyra ”drakar”, företagare och politiker med lång erfarenhet av egenföretagande.

Drakarna Niklas Forslund, chef för arbetsförmedlingen, Carina Berntsson vid Nyföretagarcentrum, Anders Wikman, kommunalråd och Joachim Jensen från Jobmore minglade med ungdomarna och diskuterade deras företag.

”Ett fantastiskt engagemang och driv, ett driv ni ska vara rädda om” summerade drakarna träffen med de blivande företagarna.

Emelie Ahlgren och Sigrid Fielden med företaget Svalans fika, ska driva ett pop-upcafé i bland annat Drömparken. De utgick från sitt intresse, bakning, när de bestämde inriktning på företaget.

– Vi har lärt oss jättemycket den här veckan. Mycket problemlösning, och att ringa. Blir det fel brukar man få hjälp att komma rätt, säger Emelie.

Simon Spång och Jacob Pedersen satsar på ett fönsterputsföretag.

– Det är något som vi båda kan göra och vi är rätt noggranna av oss, säger Jacob.

Draknästen avslutades med att presentkort med företagens startbidrag delades ut och redan i nästa vecka ska företagen vara igång.