Gästkrönikan
Driva företag är som att spela golf

Efter en månad som egenföretagare ser jag att likheterna är slående. Du lämnar driving range och är ute på banan (verkligheten). Ibland är vägen till hålet ( målet) kort och rak och du når det snabbt, andra gånger är omvägarna långa och du som alldeles nyss visste exakt hur du skulle göra står där handfallen och undrar – va tusan hände nu!? Och de drivkrafter som behövs är desamma -tålamod, vinnarskalle och stark tro på sin egen kapacitet. Det jag själv har minst av är tålamod. Det behöver jag träna på.

Företagare = mångsysslare

Du är den som bestämmer (I like!) samtidigt som du är administratör, säljare, lokalvårdare, HR , ekonom, webansvarig och kaffefixare i ett. Du jobbar operativt och strategiskt och du är ytterst ansvarig för arbetsklimatet. Häftigt va!

Självklarheter, nätverkande och framgång

Häftapparat och kopieringsmaskin – självklarheter när du jobbar på kontor men när du är din egen? Inte lika självklart. Som tur är finns Nyföretagarcentrum till hjälp i starten. Och utöver det rent praktiska bistår de även med kunskap. Häromveckan var jag där med några likasinnade och fick en genomgång vad gäller skatteregler och redovisning för enskild firma. Trodde väl aldrig att debet, kredit och verifikationer skulle fånga mitt intresse så. Annars har jag ägnat min första företagarmånad bl a åt nätverkande. Med en marknadsföringsbudget nära noll gäller det att på kreativa sätt komma ut med sitt budskap och erbjudande. Ett sätt är att engagera sig i nätverksgrupper. Jag har varit på möte hos både Företagsamma Kvinnor i Härryda Kommun och Härryda Företagarförening. Jag har även varit uppe i Mölnlycke Företagspark och delat ut infoblad om min verksamhet. Men det roligaste den här månaden var att kunna skicka min första faktura efter ett avslutat uppdrag, att skriva några offerter samt en förfrågan jag fick om att delta i en paneldiskussion på temat Vad är framgång. Min definition av det, vad gäller företagande, är att vara efterfrågad, att kunna välja sina uppdrag och att dra runt det hela ekonomiskt. Dit har jag en bit kvar!
HPred@harrydaposten.se