Förra året startades 2 299 nya företag i länet. Semesterledigheten verkar vara en sporre till att öppna eget. Efter några lugna sommarmånader poppar nya firmor upp som svampar i augustisiffrorna från Bolagsverket. Den som vill ta steget i år kan få mycket hjälp.

– Om man har sin idé i byrålådan kan man komma hit och få gratis rådgivning. Men också om man har kommit längre med sitt företag och till exempel vill få sin affärsplan bedömd kan vi hjälpa till. Vi har ju tystnadsplikt, säger Anna Hjertstedt, vd på Nyföretagarcentrum i Linköping.

Augusti är även tiden på året då flest företagare ger upp. Den månaden gick 743 östgötska företag i graven förra året.

Den största utmaningen är bredden, enligt Anna Hjertstedt.

– När du startar ett företag är du expert på din produkt eller tjänst men har oftast inte en IT- HR- och löneavdelning till hjälp – de bitarna måste du göra själv. Att det är svårt att hantera den breda titeln ”företagare” är nog främsta anledningen till att bolag läggs ner.

Den som vill starta välfärdsföretag kan få extra hjälp med kontaktnätet via kommunen.

– På senare tid har vi fått mycket frågor från kvinnor med hästgårdar som vill starta terapigrupper för unga tjejer som mår dåligt. Där kan vi hjälpa företagarna att komma i kontakt med grupper som kan ha glädje av verksamheten, säger Mikael Johansson Frode, företagsrådgivare i Linköping.

Kommunens kontor för näringsliv och tillväxt är en servicebyrå för nya och gamla entreprenörer. Där ser man att nya företag inom IT och app-utveckling är extra populära i Östergötland just nu.