NYKÖPING/OXELÖSUND/TROSA/GNESTA Nyföretagandet i östra Sörmland minskade första halvåret jämfört med samma period förra året. Ett stort ras i Trosa drar ner resultatet. I Nyköping går det uppåt. Ändå är inte Majas glasskiosk i Runtuna med i statistiken.

Ann-Katrin Drevfjäll10:13 | 2019-07-05

I Trosa har det hittills i år startat 28 nya företag. Första halvåret 2018 fick kommunen 54 nya företag. Men Birgit Båvner vid Nyföretagarcentrum i Nyköping tar siffrorna med ro.

– Trosa är en av Sveriges bästa företagarkommuner. De ligger alltid tio i topp. Om man jämför med hur det såg ut förra året har nyföretagandet minskat men det är bara en förändring.

I Oxelösund har det varit kärvt med nyföretagande. Där har antalet nya företag minskat från 24 till 15 första halvåret i år.

Artikelbild

BILD: Privat | Det fanns ingenstans att handla i Runtuna. Då startade Maja en glasskiosk som kommer att vara öppen då och då. 

– Det är bekymmersamt, men vi har en plan, säger Birgit Båvner.

Planen är att försöka väcka intresset för affärer i skolan och på så vis locka fram nya företagare.

– Vi har pratat med skolledningen om att lägga in fler aktiviteter med entreprenörskap i skolan. Vi har också en plan för att jobba med utlandsfödda. Många har redan gått en starta egetkurs men det tar tid. Det krävs mycket kunskap om hur det är att starta företag i Sverige innan man drar igång. Vi planerar ett utökat mentorprogram för att kunna ge stöd under en längre tid.

I Gnesta kommer många nya företag inom konst och hantverk, närproducerade livsmedel och små butiker.

– Det är en stabil förbättring över tid, säger Birgit Båvner.

I Nyköping ökade antalet nya företag med 3,4 procent eller från 146 till 151 nystartade företag (aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskilda näringsidkare).

Läs mer >>>