Allt fler startar eget på Mälaröarna. Dessutom sticker det kvinnliga företagandet ut. – Går företagarna bra går Ekerö bra, säger Bengt Tedenmyr, från Företagarna Ekerö.

I dagsläget finns drygt 3 400 småföretag, med mellan 10 och 49 anställda. De genererar över 5 500 arbetstillfällen i kommunen.

I fjol var det 217 nya företag i den kategorin. Det visar en rapport från Företagarna.

– Vi har ett bra nyföretagande. Det kan man delvis ge Stefan Pellén (kommunens näringslivschef) och näringlivsenheten samt Nyföretagarcentrum som är ett bra stöd. Sedan har vi en rätt stor inflyttning i kommunen och många kan vara intresserade av att starta eget, äger Bengt Tedenmyr, styrelseledamot i Företagarna Ekerö.

Han tycker att utvecklingen var relativt väntad.

– Vi borde ha bra siffror när vi ligger i en dynamisk storstadsregion, säger han.

Jämfört med andra kommunen har Ekerö enligt rapporten stor del kvinnliga företagare. Med totalt 22 procent av alla företagare är Ekerö femma av landets 290 kommuner.

– Jag tror att det är stigande hela tiden. En känsla är att intresset att bli egenföretagare bland kvinnor inte har varit så stor tidigare. I dag är det fullt jämfört med den manliga sidan. Vi har även ett kvinnligt nätverk, Selma, det tror jag också bidrar att man vågar och blir intresserad, säger han.

En av alla Ekerös nyföretagare är Tina Hult, ordningskonsult och inredare. Hon startade företag i mars i fjol.

– De senaste tio åren har jag varit på Ikea som inredare och vision merchandiser. Anledningen till att jag startade företag var att jag var ganska färdig med handeln. Jag ville vara närmare min familj och såg en marknad på Ekerö, säger hon.

Hon tror att många, precis som hon, vill undvika pendling och hellre jobbar nära hemmet.

Tina Hult tycker att det har varit ett spännande år. Nätverket Selma har varit ett stort stöd.

– Det är ett positivt och härligt nätverk, säger hon.