När Gunillas närmsta väninna fick en ALS-diagnos år 2015 så valde Gunilla att vara hemma mer för att få tid att umgås med sin vän. Tillsammans med väninnan började Gunilla smida planer om att skapa något nytt nu när hon hade mer tid över. Planerna hann tyvärr inte genomföras innan väninnan avled till följd av sjukdomen år 2016, men Gunilla var beslutsam att genomföra deras plan.

–Jag fortsatte med det vi hade planerat och jag är säker på att det är det här hon hade velat att jag skulle göra, säger Gunilla.

Hjälper människor ut i arbete

Planerna och vägen dit har resulterat i företaget Rag2rug. Rag2rug tar vara på tyger som annars skulle ha slängts. Av tygerna väver de bland annat mattor, väskor och mycket mer. Utöver att använda material på ett hållbart sätt är en grundbult i företaget att hjälpa personer som av olika anledningar kan ha det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

–Vi försöker hjälpa personer som kanske har svårt med det svenska språket eller som är nya på arbetsmarknaden. I början var det flera kvinnor som arbetade här i kombination med att de gick på SFI. De två som är anställda nu har gått från arbetsträning till anställning. Genom att bidra till att kvinnor kan leva på sin egen ekonomi bidrar vi till social hållbarhet, säger hon.

Årets nytänkare

Gunilla förklarar att hon har fått mycket hjälp från Nyföretagarcentrum och Science Park. Hon blev nyligen dessutom utsedd till Årets nytänkare av just Science Park. Hon menar att hon brinner för att utveckla verksamheten och att hon vill fortsätta lära sig.

– Nyföretagarcentrum har varit ovärderliga vid uppstarten. Det har varit en del praktiskt att sätta sig in i som bokföring och skatt. Med dem har jag kunnat bolla alla frågor, säger Gunilla.

Gunilla berättar att hon även har fått mycket coachning via Science Park och att hon fortsätter att ta del av mycket av det de kan bidra med.

– Jag har även fått mycket hjälp från Science park. Jag har fått coaching, gått utbildningar och utvecklats mycket. Snart ska jag även vara med på en e-handelsaccelerator som jag hoppas ska hjälpa mig att utvidga vår e-handel, avlutar Gunilla.

>> Läs mer här