Motala Företagens egen barnmorska firar 20 år. Kalaset blev extra festligt för Anders Wahlgren och Carina Andersson som fick priset Årets nyföretagare i västra Östergötland.

Anders Wahlgren, sadelmakare från Motala, och Carina Andersson, sömmerska från Boxholm, har drivit Bil & Båtinredarna sedan 2014. De tillverkar bland annat båt- och bilinredning och får utmärkelsen för att på ett målmedvetet sätt ha utvecklat sitt företag med ”gedigen hantverkskunnighet, jordnära relationsbyggande och långsiktigt förhållningssätt”.

De andra nominerade var Jonna Rosén från Gamla Konditoriet Vadstena, Andreas Perman från Permans Mur och Platt i Motala samt Duong Ha och Linus Hjertstedt på Intersport i Mjölby.

Prisutdelningen skedde på Nyföretagarcentrums 20-årsjubileum på torsdagskvällen. Verksamhetsledare Kristin Ericsson berättar att det har hänt mycket sedan starten i Motala 1996. I dag ingår även Vadstena, Mjölby, Ödeshögs och Boxholms kommuner i verksamheten som nu heter Nyföretagarcentrum västra Östergötland.

– Jag skulle gissa att vi under de här 20 åren har bidragit till mellan 1 200 och 1 500 företagsstarter, säger hon.

Lite som en barnmorska för blivande och nyblivna företagare ges hjälp in i affärslivet genom rådgivning, seminarier och mentorsprogram.

– Vi jobbar för livskraftiga företag och siffror visar också att de företag vi hjälper har bättre överlevnadsförmåga, säger Kristin Ericsson.

Framtiden då?

– Vi fortsätter på den inslagna vägen med lokal rådgivning och vill bygga ut både seminarieverksamhet och mentorprogram. Integration är också en viktig framtidsfråga.

Se artikeln i sin helhet här