Det råder stor läkarbrist i Blekinge.
43-åriga Meri hoppas få arbeta som familjeläkare i Olofström.
Hon är en av tio nyanlända som fått utbildning i företagande.

Det rådde en lite uppsluppen stämning vid Nyföretagarcentrum under torsdagsförmiddagen. Sju av de tio deltagarna i kursen Inkubator Olofström var på plats för att få sina kursintyg och beröm från kursledarna. De var första kullen nyanlända som fått chansen att få en grundläggande utbildning i företagande.

En av dem är Meri Ashak Burdurluoglu. Hon är född i Bulgarien och uppväxt i Turkiet. Meri har arbetat som läkare inom företagshälsovården, för ett vitvarubolag utanför Istanbul, i 14 år.

Hon tröttnade på att leva i ett land som mer eller mindre befinner sig i krig. Inte minst med tanke på sin son, som är 14 år gammal.
– Jag skulle vilja arbeta som familjeläkare i Olofström, säger Merit.

Efter ett år på orten trivs hon väldigt bra. Sonen går på Högavångsskolan och själv läser hon svenska 3. Sedan siktar Merit på att göra ett prov i Göteborg för utländska läkare.

– Jag hörde att det var 460 läkare som gjorde provet och bara 80 stycken klarade det. Så jag är lite nervös, säger hon.

Om Merit väl klarar det provet har hon chansen att börja sin tjänstgöring som AT-läkare. Sedan väntar flera års utbildning för att kunna arbeta som legitimerad läkare i Sverige och Olofström.

I väntan på att arbeta som läkare funderar Merit på att starta ett eget företag inom hälsovårdsbranschen. Hon har fått inspiration till det under den tio veckor långa företagarkurs hon gått på halvfart tillsammans med nio andra nyanlända.

– De är piloter. Syftet är att få ut nyanlända snabbare på arbetsmarknaden. Vi ska diskutera det med Karlshamn och Sölvesborg nu, säger Kjell Persson, näringslivschef, Olofströms kommun.

Den 200 timmar långa utbildningen har gjorts i samverkan med Humanus, Nyföretagarcentrum och Företagarna. Knut Hessbo och Roland Aronsson har medverkat under kursens gång, som innehållit såväl teori som praktiska inslag, bland annat studiebesök.

Som avslutning fick eleverna prova på att spela golf i Boa, inte alls så lätt som det ser ut kunde några av dem konstatera.

Se artikeln i sin helhet – här