VALDEMARSVIK Kommunen halkar ned till 155:e plats i Nyföretagarbarometern.

– Det är svårt att driva företag och det går upp och ned för alla. Min uppfattning är att företagarna i Valdemarsvik kämpar på. Förhoppningen är att fler nya vågar ta chansen, berättar Eleonor Wiik-Hansen, ny ordförande i lokalavdelningen av Företagarna.

Varje år presenterar NyföretagarCentrum en rankningslista över landets samtliga 290 kommuner listade efter antal nyregistrerade företag per 1 000 invånare. Jämfört med förra presentationen 2015 har Valdemarsvik tappat 90 placeringar på tolv månader.

– Utslaget över en tioårs-period ska medeltalet för Valdemarsvik ligga på runt plats 170, så dagens resultat är faktiskt lite bättre. Det är annars vanligt att faktorer som ”sommarkommun”, närheten till havet, säsongsföretagande och det korta avståndet till en större kommun (Norrköping) lyfter den här typen av kommuner i undersökningar, säger Mats Evergren marknadschef, NyföretagarCentrum Sverige, i en kommentar.

Evergren igen:

– Gemensamt för kommuner med lågt nyföretagande är att de ofta är små kommuner med ett fåtal arbetsgivare. Det är då svårt att behålla och attrahera de unga som flyttar till större städer. Så här har det varit under en lång period, fortsätter han.

Under 2016 ökade nyföretagandet i hela landet med 6,4 procent. Totalt registrerades 68 793 nya företag på Bolagsverket förra året, vilket är 4 168 fler jämfört med 2015. Aktiebolag är fortsatt den mest populära företagsformen i Sverige och antalet ökade med 9,2 procent under 2016. Även enskilda näringsidkare ökade (plus en procent).

Se artikeln i sin helhet här