Linköping Allt är inte guld som glimmar, men en marknadsplats mitt i huvudstaden är det definitivt för en ung egen företagare. Under hela december får guldsmeden Louise Nilsson, 27, den chansen.

Det handlar om en så kallad popup-butik, en tillfällig affär, som SEB på Stureplan gör om sin banklokal till under hela december månad.

25 unga företagare i Sverige har fått chansen. 20 av dem är från Stockholmsområdet och fem kommer från resten av landet. Louise är en av de fem.

– Mitt i Stockholm, mitt i julhandeln. Det är förstås jättekul att bli uppmärksammad på det sättet, säger Louise Nilsson, som för ett par år sedan vågade språnget, tog över en kombinerad smedja och butik på Djurgårdsgatan och öppnade RutilJewelry.

Arrangemanget är utformat som en adventskalender där en företagare presenteras varje dag. På lördag, den 2 december, är det Louises egen dag med plats på podiet och extra uppmärksamhet.

Kraven har varit att det handlar om produkter, inte tjänster, att de kostar max 500 kronor och passar som julklapp.

Louise kommer att sälja både halsband, berlocker och örhängen.

Den unga guldsmeden har deltagit i ett tvåårigt nationellt mentorsprogram som leds av Nyföretagarcentrums Therese Käck på huvudkontoret i Stockholm. Det är hon som har nominerat Louise.

– Hon är superduktig i en ovanlig bransch. Gör stilrena smycken med twist och förtjänar verkligen att uppmärksammas, säger den nationella samordnaren.

Therese Käck hade nominerat flera företagare från länet, tre från Linköping och en från Motala, och öser beröm över regionen.

– Ni är grymt starka där nere när det gäller duktiga entreprenörer som visar stort mod och härlig kreativitet. Titta bara på Oskar Foldevi med Reconnect, GiovannaHilke, Hilkeindesign, Bo Andersson, Kör Eco, företaget Wigmar och HaMaAdventures som visat framfötterna med sina höghöjdsbanor.

– Året innan hade vi till exempel polisen Mustafa Panshiri, som med ett makalöst bidrag kan hjälpa till med integrationen och har fått bra rull på det egna företaget. De senaste månaderna har Worldish och Felicias kakeri i Linköping låtit tala om sig rejält, säger Therese Käck.