FILIPSTAD: Tio personer går höstens starta – eget kurs
Kurs. Nyföretagarcentrum i Filipstad kan konstatera att det är ett rekordstort intresse för att starta eget företag. Under vårens starta – eget kurs var det 13 deltagare och höstens kurs har 10 deltagare.

Intresset för att lära sig mer om eget företagande har varit stort under hela det här året.

– Vi var lite osäkra på om vi skulle få några anmälningar eftersom vi ju körde en kurs sent i våras med 13 deltagare. Men intresset visade sig vara stort även nu, så det är 10 anmälda till höstens kurs. Det är mycket glädjande att 23 personer vill gå starta – eget kurs i år. Det är långt över vad jag trodde, säger Sven-Åke Kvaldén, rådgivare och verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Filipstad.

Av de tio deltagare som går kursen nu har en person redan startat eget företag och de andra funderar på att göra det.

– Deltagarna är 19-55 år gamla, det är flest kvinnor. I den här kursen är det tre killar som deltar.

Under den första kurskvällen fick deltagarna lära sig mer om affärsidén och affärsplanen. Under tisdag kväll den här veckan var det information om vad man bör tänka på när det gäller sälj- och marknadsföring, dessutom fick deltagarna information om det e-handelsprojekt som Filipstad är med i.

Flera delar
Nästa vecka är det ekonomi och redovisning på programmet. På tisdag den 18 oktober är det skatter och finansiering på schemat, då kommer representanter från Skatteverket och Almi att vara på plats. Den sista kurskvällen handlar om juridik och avtal.

Den sista kurskvällen är en utökning av vårens kurs, därför bjuds även vårens kursdeltagare in till denna kväll.

På nyföretagarcentrum har antalet rådgivningar ökat i år.

– Vi gläds åt att intresset för starta eget är så påtagligt just nu och vi ser också att antalet rådgivningar har ökat. Under de tre första kvartalen 2016 har de nästan dubblerats från 40 till 79 stycken. En annan glädjande siffra är att antalet kvinnor som kommer på rådgivning och funderar på att starta företag har ökat från 17 procent förra året till 35 procent i år. Antalet nystartade företag – där Nyföretagarcentrum varit med och hjälpt till – har under de tre första kvartalen i år ökat till tolv stycken, jämfört med sju stycken samma period förra året.

Se artikeln i sin helhet här