I årskurs nio är det dags att välja vilket gymnasieprogram man vill gå. Idag och imorgon pågår Arbetsmarknadsdagarna i Missionskyrkan där olika branscher visar upp sig och berättar hur det är att jobba som, till exempel, brandman.

Över tusen inbjudna grundskoleelever och ett flertal branscher och företag på plats i Missionskyrkans foajé. I stora kyrksalen hölls det seminarier av Linköpings kommun, Räddningstjänsten, Försvarsmakten och även privata företagare. Från Nyföretagarcentrum kom vd:n Erik Åqvist.

– Det är första gången på fem år som vi är här och det känns naturligtvis bra. Det är på så sätt att företagande är även det ett alternativ när man ska välja sin framtida yrkesbana. I och med att vi numera är alltmer digitala så har arbetsmarknaden ändrat sig helt och man kan, i stort sett, arbeta med vad som helst. Ett problem brukar vara att olika myndigheter inte riktigt hänger med i svängarna och på vad som händer.

– Låt säga att man är 14 år och drar in kanske 70 000 kronor via Youtube eller någon annan sajt. Där hänger inte Skattemyndigheten riktigt med och vet inte hur man ska hantera en sådan sak, understryker Erik Åqvist och börjar samtala med några nyfikna grundskolelever.

På plats var även Vård och omsorgscollage, Industrikompetens, Vreta gymnasiet, Tekniska verken, Framtidsfrön, Saab, Scandic, UF-grön framtid och Transport.