Övertorneå 360 – Jag är grymt imponerad över vad som har åstadkommits tack vare samverkan över gränserna, säger Kerstin Sipola, som är verksamhetsledare för Leaderområdet Tornedalen.

Inom Tornedalen 2020 ingår projektet Original Lapland, som ett 18 månader långt samverkansprojekt med ambitionen att utveckla besöksnäringen i Tornedalen. Projektet leds av tre kvinnor; projektledaren Jessica Wennberg i Korpilombolo, samt Iina Askonen Os Lakkinen i Pello och Laura Hokajärvi i Kolari.
Elva företag hittills

Häromkvällen träffades en del av de inblandade på Restaurang Utblick på Luppioberget. Stämningen var på topp och Jessica Wennberg gav en bakgrund samt redovisade häpnadsväckande resultat. Fem färska småföretagare fanns på plats, men totalt har projektet resulterat i elva nya småföretag inom turismbranschen på svenska sidan av Tornedalen. Företagen på finska sidan finns inte med i redovisningen.and.

– Betydligt fler har deltagit i aktiviteterna så det är inte omöjligt att ännu fler på den svenska sidan kommer att starta inom den närmaste tiden, säger Kerstin Sipola.

Målen med projektet

Det här är det sammanfattande målet för Original Lapland.
▪ Stärka Tornedalen som ett attraktivt resmål för människor som söker natur- och kulturupplevelser.

▪ Fler nya entreprenörer i området.
▪ Fler evenemang som växer och därav föreningar som kan anställa personal.

▪ Ökat samarbete mellan företag och föreningar på svenska respektive finska sidan om gränsen.

▪ Att ta fram en sektoröverskridande strategi för långsiktig skötsel och underhåll av områdets leder.

Aktivitetsföretag i Huuki

Personerna bakom fem av de nya företag som har startat eller är på gång att starta fanns med under presentationen på Luppioberget.
Bernt Lindbäck och Gerd Karlsson i Huuki, fyra mil norr om Pajala, planerar att med bland annat fyra stora, gamla timringar som grund, köra igång restaurangverksamhet i december i år. Förutom mat till gästerna, kommer de att erbjuda fiske och med hjälp av entreprenörer aktiviteter med renar.

– Det har varit jättegivande att träffa och lära känna bland annat finska entreprenörer som vi kommer att anlita, säger Bernt Lindbäck.

Hjälp för utbrända

Carola Smedqvist i Junosuando har startat verksamhet med hälsostärkande aktiviteter med naturen som grund. Hon är diplomerad stress- och friskvårdsterapeut.

– Egna erfarenheter av utbrändhet gör att jag vill hjälpa andra utbrända att hitta tillbaka till deras egen stig, förklarar Carola.

Vänligt bemötta

The Friendly Moose, Den Vänliga Älgen, heter företaget som Paul Roberts startat med sin fru Maria. De kommer från Cornwall och finns i Övertorneå där de köpt ett hus i centralorten. Hemma i England undervisade Paul i tennis och frun drev restaurang, men passionen mot norr med naturen och snön tog dem hela vägen hit.

– I augusti i fjol hittade vi ett perfekt hus som vi hade råd med och som vi nu har rustat upp, berättar Paul Roberts och fortsätter:
– Vi är tacksamma för all hjälp vi har fått. Inte hade vi kunnat förvänta oss ett så vänligt mottagande. Hittills har vi haft gäster från England, Polen och Finland.

Sig själv som orakel

Skidåkaren och sedan i våras även naturguiden Mikael Norberg från Övertorneå är i färd att starta sitt företag med ett varierat utbud, bland annat naturguidning och olika motionsfrämjande verksamheter.

Kitta Kulju höll en lång utläggning om vad hennes företag kommer att erbjuda. Bland annat konstaterade hon att hon brinner för att utveckla turismen efter utbildning på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda.

– Jag har nu hållit på i tre år att göra produkter av mig själv och nu börjar en del mogna fram, som till exempel en riktigt häftig upplevelse med mig som ett orakel, mer avslöjar jag inte ännu, sade hon.

Avslut vid årsskiftet

Monica Vikström Johansson representerade Nyföretagarcentrum, som har stöd av kommunen och Sparbanken. Hon informerade om den hjälp hon kan bidra med, som till exempel affärsplaner och budgetar. Nyligen höll hon i en träff för kvinnliga företagare i Övertorneå, och fler träffar är inplanerade. I Pajala finns Hans Mörtberg på samma uppdrag.

Beträffande Original Lapland sker avslutning vid årsskiftet. Samtliga projekt inom det stora Leaderprojektet Tornedalen 2020 ska vara avslutade hösten