Den 8 januari 2018 startar Örnsköldsviks folkhögskola utbildningen Friluftsliv & Företagande – Höga Kusten. Besöksnäringen växer i regionen och en sådan utbildning är efterfrågad.

Under 23 veckor kommer deltagarna att få lära sig om entreprenörskap, friluftsliv, mathantverk, lokalhistoria, guidning i natur och vildmark och mycket mer. Allt för att få en bra grund för olika typer av jobb inom besöks- och turistnäringen i Höga Kusten – eller för att starta eget. I utbildningen ingår också fyra veckors praktik.

Utbildningen är skapad utifrån en undersökning som gjorts med företag och aktörer i området där man helt enkelt frågat vilka behov som finns. Besöksnäringen ökar i Höga Kusten och med en utbildning av det här slaget hoppas man kunna bidra till att ytterligare lyfta fram Höga Kusten och regionen Västernorrland.

Tobias Markusson är kursansvarig och kommer ursprungligen från Dorotea. Efter studier i Umeå har han nu hamnat i Örnsköldsvik och Höga Kusten:
– Det är så fantastiskt vackert här och det finns så mycket lokalhistoria och friluftskultur att man har svårt att se några begränsningar i hur stort varumärket Höga Kusten kan bli i framtiden. Det känns jättespännande att vi får vara med och försöka bidra till detta, säger han.
Nära samarbete

Örnsköldsviks folkhögskola kommer att samarbeta med flera aktörer i regionen, som exempelvis Höga Kusten destinationsutveckling, Höga Kusten turism, Nyföretagarcentrum och inte minst Landstinget Västernorrland, som också är huvudman för skolan.