171 nya företag har startat i Salem de senaste två åren. Och kommunen har en högre andel nyföretagare än Sverige i snitt. Nu satsar NyföretagarCentrum på bättre närvaro lokalt.

Under en period har personer som vill starta företag i Salem fått åka till Södertälje för att få rådgivning och stöd från NyföretagarCentrum, men nu har organisationen åter anställt en rådgivare som kommer att finnas på plats i Salem.

– Det känns spännande att få göra det här i min hemkommun. Jag hoppas att användningsgraden ökar när det finns någon med bra lokalkännedom, säger Maria Zitting-Nilsson.

I vintras gick hon i pension efter 40 år på Swedbank. Men hon kände att hon hade mer att ge. Startade därför ett eget konsultföretag och tackade ja till tjänsten som NyföretagarCentrums nya rådgivare.

Till en början kommer hon ha en lokal i Salems bibliotek. Men förhoppningen är att hitta en egen lokal senare.

Hon ska arbeta med att ge gratis rådgivning för nyföretagare, förbättra samarbetet med det lokala näringslivet och söka nya mentorer.

– Jag tror vi kan få mer livskraftiga företag genom att företagarna får rätt hjälp från början, säger hon.

– Vi är väldigt glada att Maria har börjat. Att vi har en lokal person med stora ambitioner på plats är en stor fördel för nyföretagare, säger Jan Lorichs, näringslivsansvaring i Salems kommun.

På gång i NyföretagarCentrum
Under hösten håller NyföretagarCentrum starta eget-kurs fyra kvällar med start 21 september klockan 17.00.

26 september klockan 17.30 är det dags för höstens första start-info på biblioteket i Salem.

Skatteträffarna kommer fortsätta att hållas i Södertälje. Nästa tillfälle är på lördag, 10 september.

Ett nytt mentorsprogram kommer dra igång i november. Just nu söker NyföretagarCentrum mentorer åt de nya lokala företagarna.

NyföretagarCentrum finns i 200 kommuner och ger gratis rådgivning till perosner som vill starta eget företag. Verksamheten är i huvudsak finansierad av näringslivet.