Åtta kommuner tävlar om titeln Årets nyföretagarkommun. De har blivit nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017. Strängnäs kommun är en av de nominerade.

Förutom Strängnäs är årets nominerade kommuner Askersund, Kiruna, Kävlinge, Leksand, Sotenäs, Varberg och Vaxholm. Prissumman är 100 000 kronor och ska användas till att lyfta fram och stärka lokala entreprenörer. Bakom priset står Visma och Nyföretagarcentrum.

— Vi vill uppmärksamma kommuner som på olika sätt inspirerar och uppmuntrar människor att förverkliga sina drömmar om ett eget företag, säger Mats Evergren som är ordförande på Nyföretagarcentrum.

En jury med representanter från Visma och Nyföretagarcentrum har också bedömt kommunernas arbete med att lyfta fram och stärka klokala entreprenörer och få fler att starta nya företag.

— Det är så klart väldigt kul att vi är en av åtta nominerade till priset. Vi brinner för entreprenörskap i den här kommunen. Det är vår jordmån, säger Oskar Mineur, tillförordnad chef på Strängnäs business park.

Han poängterar vikten av att det startar många småföretag, något som på sikt både utvecklar och stärker Strängnäs.

— Vi har legat bra i de här mätningarna tidigare. Jag vet att vi hade en dip för ett år sedan, men nu har vi kommit tillbaka och det känns positivt. Dialogen mellan företagare och kommunen har förbättrats avsevärt på senare år och det betyder jättemycket, säger Oskar Mineur.