FINSPÅNG Allt fler yngre personer är intresserade av att starta eget. ”Det är en tydlig trend”, säger Fredrik Sundqvist, Nyföretagarcentrum.

Under årets första månader har en hel del Finspångsbor kontaktat Nyföretagarcentrum i Finspång.

– Vi får många förfrågningar om rådgivning. Fler vill starta företag. Vi ser en ökning jämfört med förra året, berättar kundrådgivaren Fredrik Sundqvist.

Trenden att fler och fler yngre kommuninvånare går i starta egettankar märks betydligt.

– Medelåldern är under 30 år både vid kundrådgivning och när det kommer till att starta företag. Många unga går vidare och satsar.

Han betonar att det är två branscher som kraftfullt sticker ut: tjänsteföretag och handel, där speciellt e-handeln blir allt viktigare.

Fredrik Sundqvist lyfter fram största utmaningen när han möter nya kunder för rådgivning.

– Det gäller att få kunderna att förstå hur mycket de måste sälja för att kunna plocka ut en rimlig lön. De som brinner tillräckligt mycket kommer att lyckas.

Han understryker att många har lättare att hitta motivation när de får jobba med något de verkligen tycker om.

– För att det ska gå bra som företagare finns några nycklar: presentera ett erbjudande som kunden och marknaden vill ha, försök alltid överträffa kundens förväntningar, var riktigt kunnig på det du erbjuder, älska det du gör och var envis, förstå hur mycket du måste dra in för att nå break-even, var beredd på att jobba hårt och ta hjälp av ditt eget och andras nätverk, konstaterar Fredrik Sundqvist.

När det gäller siffror som visar den totala andelen nyföretagande i landet ser det bättre ut för kommunen.

Finspång klättrar från plats 276 till 254, bland Sveriges kommuner, i den senaste rankningen.