Det blir nionde året som Sjöbo kommun ger ungdomar mellan 15–19 år chansen att starta företag på sommaren.

– Vi har inget minimum eller maximum men vår målbild är 10 ungdomar som jobbar med egna företag, säger Lena Ytterberg, näringslivsutvecklare på Sjöbo kommun.

Det blir en obligatorisk introduktion under en vecka med Filip Måbring på Nyföretagarcentrum och ett antal andra inspiratörer. Sedan får man handledning under ytterligare två veckor.

– Sommarföretag kan vara allt från trädgårdsservice som att klippa gräs till städtjänster. Vi hade en flicka förra året som var duktig på att måla och rita och hon sålde sina konstverk, säger Lena Ytterberg.

I paketet ingår också ett startkapital och försäkringar.

– Det är så spännande att få följa entusiastiska ungdomar när de tillsammans med handledare och lokala företag på orten utvecklar sina färdigheter att fatta beslut. kommunicera och omsätta idéer till företagande, säger Lena Ytterberg.

”En flicka startade tatuerarverkstad”
2015 startade två killar från Sjöbo ett företag som hyrde ut partytält och den firman är fortfarande aktiv. Men det finns fler unga näringar som Lena Ytterberg lagt på minnet.

– En tjej red in hästar. Någon tryckte tröjor. En flicka startade tatuerarverkstad. Någon annan hjälpa gamla som inte var så hemma med IT-världen. En tjej sålde smycken och skänkte delar av inkomsten till välgörenhet. Det har varit väldigt spritt, säger Lena Ytterberg.

Senast 6 maj är datum för att ansöka om att få vara med.