Luleå Oavsett om du kör solo eller spelar i ett lag så krävs de rätta förberedelserna för att du ska lyckas, skriver Camilla Sehlin, verksamhetsledare vid Nyföretagarcentrum Nord i veckans krönika.

– När är jag redo att förverkliga min dröm/idé/vision?
Annons

– Vad behöver jag tänka på innan jag startar företag?

– Hur vet jag att jag vågar ta klivet och bli min egen?

Den här typen av frågor möter jag ofta i min roll som rådgivare och verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum Nord i Luleå. Det finns såklart inte ett svar som passar in på alla. För vissa tar processen från affärsidé till registrerat bolag bara några veckor, för andra är startsträckan längre och kan ta flera år.

Zlatan, Sarah Sjöström, Peter Forsberg eller Charlotte Kalla kastar sig inte in i en viktig match/tävling utan förberedelser. De har tränat hårt, själva och tillsammans med laget, för att skapa rätt fysiska förutsättningar, skaffat rätt utrustning och rekat motståndet. Tillsammans med tränare och lag har de satt upp tydliga mål och de har byggt strategier (lag, träning, kost, spelsystem etc.) för att nå dit. Oavsett om du kör solo eller spelar i ett lag så krävs de rätta förberedelserna för att du ska lyckas. Detta gäller i allra högsta grad även för din företagsstart.

Förberedelserna inför din företagsstart har flera syften. De hjälper dig att:

– Förstå kundens behov och att din lösning på detta (din produkt/tjänst) är precis den som kunden faktiskt behöver.

– Identifiera vilka beslut som du måste fatta för att ta dig framåt, exempelvis val av bolagsform, utrustning, affärsmodell, säljstrategi, samarbeten etc.

– Påvisa lönsamhet. Vilka kostnader kommer du ha och vilka intäkter kan du räkna med? Behöver du göra investeringar och hur ska dessa i så fall finansieras? Är din idé lönsam – går den att leva på?

– Besluta – Go or no go? När du är väl förberedd har du en tydligare bild och kan lättare fatta beslutet och våga ta klivet.

NyföretagarCentrum Nord är en ideell förening som arbetar för tillväxt genom nya företag. Men vi vill inte bara att det startas många företag. Genom rådgivning, utbildning och nätverk jobbar vi aktivt för att de företag som startas också blir livskraftiga företag som blir kvar och fortsätter att utveckla vårt näringsliv. Luleå och Norrbotten har senaste året visat en kraftig ökning av nyregistrerade företag och kanske är du en av dem som kommer bidra till att den trenden fortsätter?

Det du behöver är alltså stor kunskap om kunden och dennes behov, en tydlig målbild och bra verktyg – t.ex. ett bra affärsplansverktyg med enkel och tydlig budget (använd gärna www.affarsplanen.com). Med hjälp av professionell rådgivning, rätt nätverk och kanske även en mentor blir dina förberedelser enklare och du ökar dina möjligheter att lyckas. Hoppas vi ses!

Camilla Sehlin

Verksamhetsledare vid Nyföretagarcentrum Nord