Ystad kan vinna 100 000 kronor. Kommunchefen Jonas Rosenkvist ser det som ett erkännande på ett gott företagsklimat. – Foto: Mostphotos, Privat

”Det är ett erkännande av att vi har ett gott företagsklimat”.

Ystads kommun är en av nio svenska kommuner som har nominerats till prisets Årets nyföretagarkommun 2018. De är därmed med och tävlar om en prissumma på 100 000 kronor, vilken ska användas för att lyfta och stärka lokala entreprenörer under tre års tid. Bakom utmärkelsen står Visma och NyföretagarCentrum.

– Små och medelstora företag skapar fyra av fem jobb i Sverige. Kommuner som jobbar aktivt med att skapa ett klimat där fler vill och vågar ta klivet till eget företag bidrar till att hela landet mår bra, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Priset har redan delats ut i 13 år och det är inte första gången Ystad är nominerad. Faktum är att Ystad tog hem vinsten så sent som 2015.

– Det är ju framför allt ett erkännande av att vi har ett gott företagsklimat och att vi har en befolkning som är entreprenörer och som gärna vill verka som företagare här i Ystad. Miljön här är nog kreativ och det gör säkert också att många tycker det är naturligt att starta företag här i Ystad, säger kommunchefen Jonas Rosenkvist.

Vad gör Ystad till en bra nyföretagarkommun?

– Dels så tycker jag att vi i kommunen gör ett bra jobb. Genom bland annat vår lotsfunktion så har vi en bra ingång för de som vill starta företag. Vi vill göra det lätt för dem att etablera sig. Vi har mycket aktiviteter, bland annat olika typer av nätverk, som gör att man inte behöver känna sig ensam. De olika företagen tar även väl hand om varandra och bjuder på ett inbjudande och välkomnade klimat. Sedan är vi en regional kärna i den här delen av Skåne så Ystad är ett bra val om man vill verka i en mer urban miljö, säger Jonas Rosenkvist.

De nio kommunerna är nominerade utifrån hur många företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017 och kategoriseras enligt Sveriges kommuner och landstings kommungruppsindelning.

– Ett starkt nyföretagande är ett tydligt tecken på att man har lyckats i arbetet med att inspirera och uppmuntra människor att förverkliga sina företagardrömmar. Vi vill uppmärksamma de kommuner som är framgångsrika på det här området, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum.

Årets nominerade kommuner (i respektive kategori) är: Vellinge (förortskommuner till storstäderna)

Helsingborg (större städer)

Nykvarn (förortskommuner större städer)

Strängnäs (pendlingskommuner)

Härjedalen (turism- och besöksnäringskommuner)

Gullspång (varuproducerande kommuner)

Ystad (kommuner i tättbefolkad region)

Nordanstig (glesbygdskommuner)

Piteå (kommuner i glesbefolkad region)